Hygge – we kunnen er ondertussen echt niet meer omheen. Eindelijk een gedegen excuus om meer kaarsen, dekentjes en cake (!) in huis te halen. Nederland is massaal in de ban van de Deense gezelligheid. Maar, wist je dat de hygge-mentaliteit ook raakvlakken heeft met mindfulness? Vandaag vertel ik waarom hygge zo ontzettend mindful is.

Lees ook: Hygge: het Deense recept voor een gelukkig leven

Geluk zit in kleine dingen

De regen die tegen het raam tikt, een kop thee met een goede vriend of met een dekentje op de bank – hygge draait om genieten van de kleine dingen. Ervaringen worden met alle zintuigen beleefd – denk aan de warmte van kaarsen, een boek in je handen of de geur van eten uit de keuken. Door je te richten op het geluk in deze dagelijkse dingen, breng je jezelf volledig terug in het moment.

Bewust herinneringen creëren

Wat ik zo mooi vind aan hygge, is dat de Denen bewust stilstaan bij het creëren van herinneringen. Ze leggen het vast in woord of beeld en halen deze herinneringen later weer op met vrienden en familie. Ook schrijven ze regelmatig brieven aan elkaar – die vervolgens zorgvuldig worden bewaard. Zo kunnen ze op elk willekeurig moment het geluk uit vriendschappen en relaties ervaren.

Kwaliteit boven kwantiteit

Behalve als het om kaarsen gaat dan. Daar kun je er in een hyggelig huis namelijk nooit genoeg van hebben. Maar op elke andere manier verkiezen de Denen kwaliteit boven kwantiteit. Het maakt niet uit hoe vaak je een gezellig moment beleeft, als je er op dat moment maar alles uithaalt. Hetzelfde geldt voor het afspreken met vrienden: liever af en toe een waardevolle afspraak dan routinematig ‘elkaar weer moeten zien’.

Het gaat om de sfeer

Als je een mindful of hygge moment creërt staat of valt alles bij de sfeer. Een beetje sfeer hoeft niet ingewikkeld te zijn – zolang jij je maar prettig voelt in deze omgeving. Onbewust deed ik dit al op de hygge-manier door kaarsen aan te steken en een grote kop thee te zetten. Zodra ik mijn happy place heb gevonden is het een stuk makkelijker om te mediteren of een andere rustgevende activiteit uit te voeren.

Blijf bij de basis

Zoals ik vorige week al noemde: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. De Denen leiden een simplistisch leven zonder teveel poespas. En dat is voor mij precies waar mindfulness om draait. Niet te moeilijk doen en je focussen op het hier en nu. Gisteren ligt achter je en morgen is er weer een nieuwe dag. Blijf dus bij de basis en neem jezelf hierbij als uitgangspunt. Dat betekent dat je soms nee moet zeggen – helemaal niet erg! Zolang jij je maar comfortabel voelt in de situatie – zo neem je jouw welzijn altijd in acht.

Al mijn conclusies deed ik op basis van The little book of hygge van Meik Wiking. Ik raad je aan het boek te lezen als je meer wilt weten over hygge!

– Olga