Sinds ik de boeken The Happiness Project en Better Than Before las ben ik een groot fan van Gretchen Rubin. Geen enkele schrijver heeft mij tot nu toe zo geïnspireerd! Ik luister dan ook regelmatig naar Gretchen’s podcast Happier, waar ze in samenwerking met haar zus Elizabeth concrete tips geeft over geluk in het dagelijks leven. Deze week deel ik een handige tip over productiviteit: the one-minute rule.

Kan het binnen een minuut?

Doe het dan gelijk! Dat is de kern van the one-minute rule. Je bespaart tijd door op willekeurige momenten kleine taken uit te voeren. Zo voorkom je dat werk zich opstapelt en geef je je productiviteit een flinke boost. In haar podcast noemt Gretchen dat je the one-minute rule op verschillende gebieden kunt toepassen. Denk aan het beantwoorden van een e-mail, of het sorteren van de post. Het is zo’n simpele gewoonte, dat je bijna geen excuus hebt om het niet te proberen. Dit heeft voor mij op het gebied van minimaliseren ook al zijn vruchten afgeworpen.

Minimaliseren in een handomdraai

Letterlijk. Kleine minimalistische gewoonten kunnen een wereld van verschil maken als je ze consequent volhoudt. Een paar voorbeelden uit mijn eigen leven:

  • Mijn bed opmaken voordat ik ’s ochtends vroeg vertrek
  • Zorgen dat het aanrecht leeg is
  • Slingerende kleding gelijk opvouwen en opruimen
  • Boeken verkopen of weggeven als ik ze uit heb
  • Schoenen meteen in de kast zetten als ik thuiskom
  • Elke week vaststellen wat ik ga opruimen

Vooral het laatste punt draagt sterk bij aan mijn productiviteit. Je hebt maar een minuut nodig om concreet te bedenken wat je deze week wilt bereiken. Zo heb ik een boekenkast met acht vakjes, en ruim ik bijvoorbeeld elke week een vakje op. Je kunt ook heel langzaam minimaliseren door elke dag een object te evalueren. Houd je het, geef je het weg of verkoop je het? Vervolgens kun je het op een plek neerleggen met andere items uit dezelfde categorie. Zo kun je een krat hebben voor dingen die je houdt (maar opbergt) of een ‘verkoophoekje’. You name it.

Orde draagt bij aan innerlijke rust

Dat is voor mij de belangrijkste reden om vast te houden aan the one-minute rule. Je zult zien dat het uitvoeren van simpele taken je tot rust brengt. Zo geeft een opgeruimd huis mij nieuwe energie en ben ik sneller geneigd om grotere taken op te pakken. ‘Outer order contributes to inner calm’. Gretchen had niet beter kunnen omvatten. Innerlijke rust – dat kun je bereiken binnen een minuut. Luister zelf maar!

– Olga