Als je mij op Instagram volgt is het je vast niet ontgaan: ik ben fan van The little book of hygge van Meik Wiking. In dit luchtige en illustratieve boek lees je alles over hygge – de Deense vorm van genieten. Tot nu toe herken ik veel van mezelf in deze levenswijze. Genieten met een kleine groep mensen in het hier en nu – omgeven door véél kaarsen. Dat is hyggelig ten voeten uit. Daarbij is hygge ook nog eens ontzettend mindful!

Home is where the heart is

Deze uitspraak lijkt de Denen op het lijf geschreven. Thuis is de voornaamste plek waar je hygge ervaart – of dit nu alleen is of in het gezelschap van anderen. In het najaar zijn de dagen in Denemarken kort. Dagelijks brengen de Denen gemiddeld zo’n 16 uur in het donker door. Je thuis moet daarom een warme en lichte plek zijn. En hoe kun je dit beter doen dan met kaarsen? De meeste Denen steken dagelijks meer dan zes kaarsen aan – een kerstdiner is er niets bij.

De keuken vervult een belangrijke rol in een hyggelig huis. Daar bereid je met aandacht je eten – het liefst onder het genot van glogg (warme wijn) en een goed boek. Het proces van koken is belangrijker dan het eten zelf. Soms spenderen Denen uren aan een maaltijd, en zijn ze achteraf niet heel enthousiast over het resultaat. Het gaat in dat geval om de herinneringen die je hebt opgedaan met anderen – dat is hen meer waard dan een mislukte stoofschotel.

Hygge: gezelligheid, maar dan anders

Het woord hygge kun je vergelijken met het Nederlandse gezelligheid. Toch is de essentie van het woord anders. Waar gezelligheid vaak wordt ervaren in het gezelschap van anderen, kun je hygge ook heel goed in je eentje beleven. Beeld je eens in: je zit alleen in je hyggekrogge (knus hoekje) met dikke sokken, een dekentje en een kop thee. Terwijl je een spannend boek leest komt uit de keuken de geur van versgebakken cake. Op de achtergrond klinkt je favoriete pianomuziek. It doesn’t get any more hygge than this.

Ben je net als ik een introvert? Dan is hygge ook een uitkomst. Het gaat namelijk niet om socializing of drukke feesten, maar om oprecht genieten met anderen. Dat kun je net zo goed thuis doen als in de stad. Thuis heeft – net als een rustig café – altijd mijn voorkeur gehad. Je kunt je makkelijker terugtrekken en er is veel meer ruimte voor een goed gesprek.

Genieten van de kleine dingen

Wat mij vooral opvalt is dat Denen ontzettend genieten van kleine dingen. Ze creëren bewust herinneringen – iets waar ik eigenlijk nooit over nadenk. Je partner, vrienden en familie staan op nummer een, ook als je leven wat drukker is. Veel Denen plannen daarom met vaste regelmaat ontmoetingen met hun vrienden en familie.  Samen beleef je namelijk de beste momenten. Die momenten zijn in essentie helemaal niet zo speciaal. Samen koffie drinken terwijl het buiten gutst van de regen – een hyggelig moment zit in een klein hoekje. Ik zie het als een vorm van slow living en mindfulness. Op een toegankelijke manier genieten van het hier en nu. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Toch nog wat Nederlandse nuchterheid.

Terwijl ik dit typ tikt de regen tegen het raam. Ik zit aan tafel met een dekentje, mijn persoonlijke hyggekrogge. Brandende kaarsjes sieren de vensterbank. Een stukje Denemarken in Nederland. Gezellig, hyggelig – een herinnering.

– Olga

Meer lezen over hygge?