Minimaliseren draait niet alleen om opruimen. Op de langere termijn gaat minimalisme vooral over het beperken van nieuwe aankopen, vooral impulsieve aankopen. Want: hoe sterk je wilskracht en hoe strak je budget ook is – een impulsieve uitspatting doet ons regelmatig de das om. Toch is bewust shoppen helemaal niet zo ingewikkeld. Vandaag deel ik mijn tips om minder impulsief aankopen te doen.

1. Maak een need to have lijst

Wat zijn op dit moment dingen die je écht nodig hebt? Afgezien van boodschappen zijn dit de items waar je niet zonder kunt. Zet deze op je need to have lijst – een lijst waar al je weloverwogen (toekomstige) aankopen op staan. Denk hierbij aan vervanging voor kapotte/versleten items of producten met een specifiek doel. Een nieuwe laptop hoeft bijvoorbeeld niet impulsief te zijn als je daarmee je productiviteit verhoogt.

2. Maak ook een nice to have lijst

Op deze lijst zet je alle dingen die je heel graag wilt kopen, maar niet per se nodig hebt. Dat zijn dus eigenlijk al je potentiële impulsieve aankopen. Evalueer de lijst regelmatig. Wil je dat nieuwe paar schoenen na twee maanden nog steeds? Dan kun je er in dit geval een weloverwogen aankoop van maken. Waarschijnlijk merk je snel genoeg dat je lang niet alles echt wilde hebben.

3. Breng je impulsen in kaart 

Op wat voor momenten is de verleiding te groot? Waar ben je dan? En wat ben je aan het doen? Het herkennen van een impulsieve bui is het halve werk. Ik ben zelf bijvoorbeeld erg gevoelig voor online nieuwsbrieven en berichten op social media. Dat brengt me bij het volgende punt:

4. Beperk online verleidingen

Schrijf je uit bij alle nieuwsbrieven van bedrijven en ontvolg op social media alle accounts die je onbewust triggeren. Geloof me: dat zijn er meer dan je denkt. Het is even wat werk, maar het is al je aandacht waard! Met een rustige timeline eindig je namelijk veel minder snel in het winkelmandje van merk X. Een tijdje geleden schreef ik een blog over online minimaliseren waar ik hier dieper op inga.

5. Stel een maandelijks budget op

Wat wil jij maandelijks uitgeven aan kleding, boodschappen en recreatieve activiteiten? Zet dit onder elkaar in een maandelijks budget. Gebruik je – net als ik – altijd je pinpas? Neem dan elke week het bedrag op dat je maximaal mag uitgeven. Zo voorkom je dat je doordeweeks vervalt in impulsiviteit. En je houdt elke maand ook nog eens een leuk bedrag over.

6. Ga nooit winkelen zonder doel

Dit is dus precies de reden waarom je een need to have lijst moet hebben. Als je dan toch gaat winkelen, heb je gelijk een doel! En als jij weet wat je gaat kopen is de kans op een impulsieve aankoop veel kleiner. Is winkelen een van je hobby’s? Probeer je dan te richten op iets nieuws – of overtuig je vriendinnen om iets anders te ondernemen als jij met ze op stap bent.

7. Adem in..

Word je in een winkel overvallen door impulsieve neigingen? Heel simpel: adem tien keer bewust in en uit. Zet het product terug, loop naar buiten en ga verder met datgene waar je oorspronkelijk mee bezig was.

8. Stel impulsieve aankopen uit

Heeft de vorige tip niet geholpen? Probeer de aankoop dan uit te stellen. Zet het item op je nice to have lijst en laat er minimaal een maand overheen gaan. Pak vervolgens terug op tip 2: denk er goed over na en koop het product alleen als je het kunt verantwoorden waarom het een weloverwogen keuze is.

9. Blijf kritisch bij nieuwe aankopen

Stel jezelf standaard een paar vragen bij het overwegen van een aankoop: Heeft dit object een specifiek doel? Wordt je leven er op een bepaalde manier beter van? Maakt het je leven minder complex? Of koop je het misschien wel voor een ander? Met deze vragen kun je makkelijk inschatten wat de werkelijke waarde van een product is. Probeer eerlijk te blijven – een nieuwe jas staat niet gelijk aan een verhoogde levenskwaliteit.

10. Werk aan een concreet financieel doel

Naast een maandelijks budget kun je een financieel doel opstellen. Wat wil jij over een halfjaar gespaard hebben? Schrijf het boven je nice to have lijst en stem ook je maandelijkse uitgaven op dit doel af. Houd je einddoel altijd in gedachten: het is vandaag misschien lastig, maar over een paar maanden ben je trots op jezelf!

Tot zover mijn tips om minder impulsieve aankopen te doen. Heb jij nog een tip om de lijst aan te vullen? Laat het me weten in de comments!

– Olga

 

Foto: Olga Kempen, 2016. Wil je een beeld gebruiken? Dat mag – mits je verwijst naar mij als auteur. Dankjewel!