Slechte dagen: iedereen heeft ze zo nu en dan. Zo’n dag waarop alles tegen lijkt te zitten – vaak door een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Wrong place, wrong time. Je frustratie is ongekend hoog en je collega’s nemen preventief wat afstand. En daar zit je dan, boos en gepikeerd. De draad weer oppakken blijkt lastig – je dag is namelijk al verpest. Maar is dat echt zo? Vandaag deel ik hoe je beter omgaat met een slechte dag.

Lees ook: Gelukkig zijn op dit moment – 5 tips

Geef je over aan je slechte dag

Boosheid zorgt voor emotionele blokkades. Pak een moment om die frustratie compleet te doorleven. Concentreer je op alle gevoelens die bovenkomen en laat ze vervolgens – met een grrrrr en een zucht – los. Ja, dat is best een uitdaging. Toch voorkomt het accepteren van je emoties een latere woede-uitbarsting. Omarm je woede – en probeer het niet af te reageren op een ander. In the heat of the moment doe je namelijk vaak dingen waar je spijt van krijgt.

Je kunt ook fysiek ontladen. Op mijn werk hebben we een grote opblaasbal waar we flink tegenaan trappen als het even niet meezit. Het heft in mijn geval gelijk mijn slechte humeur op. Sterker nog, het eindigt meestal in een lachbui.

Maak tijd vrij voor jezelf

Neem even een pauze en richt je op een activiteit die je leuk vindt. Lees een hoofdstuk uit een boek, ga een rondje wandelen of doe een paar yoga-oefeningen. Of doe een simpel spelletje op je telefoon. Flappy Bird is dood, maar ik verbreek in een slechte bui nog altijd mijn records. Het gaat erom dat je even afgeleid bent – je patroon wordt daarmee onderbroken. Zodra de ergste bui over is, zie je vaak weer nieuwe mogelijkheden in een slechte dag.

Soms helpt het ook om je situatie voor te leggen aan een vriend(in). Een vriend bekijkt jouw probleem vaak nét even anders. De ongezouten feedback van een ander verruimt vaak je eigen perspectief. Zo kom je nog eens tot verrassende inzichten.

Morgen weer een dag

Kun je vandaag een probleem niet oplossen? No biggie. Soms moet je ergens een nachtje over slapen. Herinner jezelf dat er altijd een kans is om weer opnieuw te beginnen – of dit nu vandaag of morgen is. Een probleem ‘oplossen’ is misschien niet eens de juiste benadering. Controle is niet altijd goed. We doen er zelfs goed aan om – zoals ik al eerder noemde – de controle los te laten en ons over te geven aan een slechte dag.

Erken je baaldag – het zal namelijk niet de laatste zijn. En: het biedt weer een mooi contrast met de dagen waarop je wél alles voor elkaar kreeg. Het is maar hoe je het bekijkt.

– Olga