Boodschappen, cosmetica, misschien een paar nieuwe schoenen – ga eens na wat je de afgelopen week hebt gekocht. Had je alle aankopen ook echt nodig? Of zitten er hier en daar wat uitschieters bij.. Fear not, je bent niet de enige. Tevreden zijn met wat je hebt is namelijk niet makkelijk in een wereld waar materialisme de norm is. Vandaag deel ik mijn tips om gelukkiger te zijn met de dingen die je nu bezit.

Maar eerst nog even over die impulsaankopen

Hoe vaak doe jij eigenlijk een impulsaankoop? Is dat maandelijks, wekelijks of misschien wel elke dag? Het is allereerst belangrijk om in te schatten of je jouw uitgaven onder controle hebt. Je kunt namelijk bewust aankopen doen – zoals het vervangen van een kapotte broek – of onbewust: denk aan eten op het station, online aankopen of afgeprijsde artikelen. Bedenk nu voor jezelf: dragen je huidige uitgaven bij aan je algehele gevoel van tevredenheid?

Natuurlijk levert elke aankoop een klein geluksmoment op. Bij impulsaankopen vervliegt dit gevoel echter al snel – vaak binnen 24 uur. Het idee van ‘iets nieuws hebben’ is onbewust zo verslavend, dat de tweede aankoop niet lang op zich laat wachten. Waarom blijven we hangen in dit patroon?

Grote kans dat je nu ontevreden bent

En een nog grotere kans dat je geld uitgeeft om dat onbehaaglijke gevoel te maskeren. Maar wat zit hier daadwerkelijk achter? Heb je een slechte dag gehad – of ga je door een moeilijke periode in je leven? Misschien verveel je je wel, en vult winkelen een bepaalde leegte. Breng voor jezelf in kaart waar je knelpunten zitten – en werk er actief aan. Dan herken je sneller een impuls en kun je hem meteen weer de kop indrukken.

Tip: schrijf je uit bij alle nieuwsbrieven van webshops en ontvolg op social media alle accounts die je (onbewust) tot aankoop stimuleren. Dit levert niet alleen een lege inbox op, maar ook meer rust in je hoofd. En een gevulde portemonnee – ook niet onbelangrijk.

Lees ook: Minimaliseer je online leven in 3 stappen

Tevreden zijn met wat je hebt – hoe doe je dat?

Hint: kijk eens om je heen. Voor mij betekent minimalisme het terugkeren naar de essentie. En als ik thuis ben voel ik me omringd door spullen waar ik blij van word. Ook probeer ik aan elk object een functie toe te kennen, al blijkt dat op bepaalde punten lastig. Is ‘decoratie’ ook een functie? En heb ik er al genoeg van? What can I say – minimaliseren blijft a work of a lifetime.

Vind het geluk in je huidige bezittingen – dat is wat ik probeer te zeggen. Ruim je kledingkast op, of herontdek de boeken op zolder. Je zult je nog verbazen over al het moois dat ligt te verstoffen. Genoeg om zelf te gebruiken – maar misschien kun je er een ander ook gelukkig mee maken. In dat geval ben je tevreden met wat je had: geen slecht gevoel kan ik zeggen. Tevredenheid zit namelijk niet alleen in objecten. Ik vind verreweg het meeste geluk in contact met mensen waar ik blij van word. Daar kan geen ‘ding’ tegenop!

The secret to having it all, is knowing that you already do. Wat wil je eigenlijk nog meer?

– Olga

 

Foto: Olga Kempen, 2016. Alle foto’s op Mintful.nl maak ik zelf. Wil je een beeld gebruiken? Dat mag – mits je verwijst naar mij als auteur. Dankjewel!