Een groot deel van de dag brengen we online door. We drinken onze eerste kop koffie met Facebook en scrollen in de trein gedachteloos door Instagram. Het lijkt een informatiehonger die onverzadigbaar is. Vooral als je bedenkt dat de meeste online content totaal niet waardevol is. Waarom volgde je dat account ook alweer? We vergeten het en hervatten onze online verzameldrang. Anyway, let’s get to the point. Minimaliseren – dat kun je ook online. En ik geef je vandaag een paar tips die mij enorm helpen.

Unfollow, it’s just a click away

Echt, het is helemaal niet zo ingewikkeld, al neemt het wel wat tijd in beslag. Ontvolg alle accounts op Facebook, Instagram, Twitter en Snapchat die in jouw ogen niets (meer) toevoegen. Denk aan irritante filmpjes, eindeloze memes of de zoveelste foto van havermout. Op Instagram kun je eenvoudig door deze lijst scrollen, maar op Facebook is dit wat lastiger. Dit kun je omzeilen door te zoeken op ‘Pages I like’ en vervolgens alle pagina’s te bekijken. Ik ontvolg op deze manier nog steeds ontzettend veel accounts. Na 7 jaar online hoarding is dat best nodig..

Nieuwsbrieven: cut the crap

Online nieuwsbrieven. Ze vullen dagelijks genadeloos je inbox Рen ik bleef ze met diezelfde volharding verwijderen. Totaal niet productief op de langere termijn, natuurlijk. Ik vond een tool die uitkomst bood: Unroll.me. Tot mijn verbazing was ik ingeschreven op maar liefst 80 (!) nieuwsbrieven. I kid you not. Geen wonder dat ik haast passief agressief werd. Er is wel een catch. Je moet een berichtje op social media delen om de volledige functionaliteit te gebruiken. Ironisch, niet? Maar geloof me, het is het waard. Cheers op een lege inbox!

Breng meer tijd offline door

Dit is misschien wel de grootste uitdaging. Leg die telefoon of laptop weg en ervaar het offline bestaan – al is het maar voor een paar uur. Reageer niet direct op Whatsapp en laat je timelines maar even verstoffen. En als je dan toch weer online bent, kun je in ieder geval genieten van content die je daadwerkelijk wilt zien. En zo niet, ontvolgen die hap. Je kunt je informatiehonger namelijk vullen of voeden. Wees snel – en genadeloos. Want gedachteloos scrollen, daar heeft niemand tijd voor.

~ Olga

Foto: Olga Kempen, 2016. Alle foto’s op Mintful.nl maak ik zelf. Wil je een beeld gebruiken? Dat mag – mits je verwijst naar mij als auteur. Dankjewel!