Afvallen, een cursus afronden, carrière maken, sparen – we zijn het grootste deel van onze tijd bezig met de toekomst. ‘Als ik dit bereikt heb, dan ben ik pas écht gelukkig.’ Herken je deze gedachte? We koppelen geluk op deze manier aan een status of gevoel dat net buiten ons bereik ligt. En vervolgens blijven we rennen om die droom te bereiken. Als je het eenmaal doorhebt is het een eindeloos patroon. Je kunt namelijk prima gelukkig zijn op dit moment. Ik geef je 5 tips om geluk te ervaren in het hier en nu.

Geniet van het proces

Heb je een concreet doel? Realiseer je dat het proces onderdeel is van het doel. Laat het idee van geluk in je ‘toekomstige ik’ los en probeer te genieten van de kleine stappen die je dagelijks neemt. Ga je op reis? Ervaar de voorpret als je de vliegtickets boekt. Probeer je af te vallen? Misschien vind je dan wel geluk in een dag waarop je enkel gezond hebt gegeten. Of: in die grote punt appeltaart die je zo nu en dan naar binnen schuift. Kun je niet wachten om dat certificaat te behalen? Richt je dan voor de verandering op de nieuwe dingen die je leert. Elke dag breid je je kennis uit. Zo zit geluk in een klein hoekje.

Spreek je dankbaarheid uit

Sta wat vaker stil bij de dingen die je wél hebt. Wat mij helpt is om uit te spreken waar ik dankbaar voor ben. Denk aan de mensen die er altijd voor je zijn, je huisdier of alle spullen die jouw huis tot een thuis maken. En: vergeet je dankbaarheid vooral niet te delen met anderen! Koop willekeurig een cadeautje of stuur een kaart als je aan iemand denkt.

Je kunt daarnaast ook een gratitude journal bijhouden – een boekje waarin je regelmatig opschrijft waar je dankbaar voor bent. Tegenwoordig zijn er ook verschillende apps die hetzelfde doen. Zoek maar eens op ‘gratitude’ in de app store.

Kijk naar de kleine dingen

Die eerste kop koffie in de ochtend, de herfstblaadjes op de grond, een fijn gesprek in de trein; je kunt het geluk bijna oprapen. Als je niet oplet gaan deze dingen snel aan je voorbij. Dus: kijk naar de details die jouw leven leuker maken. Geef iemand een compliment. Haal een extra grote koffie bij dat tentje waar je zo graag komt. Of ga desnoods het bos in om vogels te spotten. Gelukkig zijn op dit moment: “Het zijn nog steeds de kleine dingen die het doen.” Nielson slaat de spijker op zijn kop. Nu jij nog!

Stel dagelijks kleine doelen

Gretchen Rubin, misschien ken je haar wel. Ze schreef de boeken The Happiness Project en Better Than Before en is daarnaast een van mijn grootste inspiratiebronnen. Een van haar beste tips is het stellen van dagelijkse kleine doelen. Als het binnen vijf minuten kan, doe het dan gelijk! Denk aan: je bed opmaken, de post sorteren, de vaat (op zijn minst) in de gootsteen zetten of kort mediteren. Eerlijk is eerlijk: mijn bed was meestal een berg met dekens. Sinds ik deze five minute goals toepas merk ik wel degelijk een verschil in mijn geluksniveau. Het is in ieder geval heerlijk om thuis te komen in een opgeruimd huis.

Laat je routine eens varen

Doe af en toe iets geks om te ontkomen aan de dagelijkse sleur. Werk je thuis? Ruil je bureau eens in voor een flexplek in een café – dan kun je gelijk die extra grote koffie bestellen. Fiets een ander rondje naar je werk of bezoek een museum waar je al een tijdje heen wilt. Volg een workshop om wat nieuwe mensen te ontmoeten – of doe voor de verandering iets in je eentje. Je weet nooit wat het je oplevert.

Gelukkig zijn op dit moment – eigenlijk is het niet zo ingewikkeld. Het ligt bijna altijd binnen handbereik. Dus: open je ogen en ervaar het dagelijkse geluk in de kleine dingen. Ik doe met je mee!

Liefs,
Olga