Beginnen met minimaliseren op een simpele manier. Hoe doe je dat? Nu ik bewust mijn spullen bekijk merk ik het steeds vaker: er is geen kant-en-klare manier om van start te gaan. Wel kun je voor jezelf in kaart brengen wat je bezit, wat je regelmatig koopt en wat die spullen toevoegen in je leven. Daarna kun je concreet aan de slag met verkopen, weggeven of recyclen. Natuurlijk help ik je graag op weg met mijn tips en een nieuwe printable!

Ik verlangde naar een minimalistisch leven

En de reden was eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Sinds januari heb ik een nieuwe woning in Castricum. Hoewel ik al snel mijn draai vond, bleven bepaalde tassen onuitgepakt. Het werd een groeiend ‘rommelhoekje’ in mijn huis. Kartonnen dozen, proppen plastic en afgedankte kleding – het was het eerste dat ik zag als ik binnenkwam. Waar ik eerst net deed alsof ik het niet zag, merkte ik met de dag dat het me wel degelijk irriteerde. Ik voelde een verlangen naar minimalisme – een drang om die befaamde Marie Kondo eens goed te doorgronden. Haar boeken moet ik nog lezen, maar een uitspraak bleef me bij:

‘Surround yourself with the things you love. Discard the rest.’

Omring jezelf met de dingen waar je van houdt. Wow, wat een uitgangspunt! Het geeft bijna een persoonlijkheid aan de spullen die je bezit. En misschien nog wel belangrijker: het biedt een onderscheid tussen bezittingen die je huis vullen en bezittingen die iets toevoegen. Vanuit deze denkwijze benaderen ik de spullen in mijn woning; en dat blijft een work in progress.

Want, wat bezit jij eigenlijk?

Genoeg over mij. Sta je wel eens stil bij de spullen in je eigen huis? Houd je bijvoorbeeld van overvloed, of maakt een opgeruimd bureau je rustig? Het is goed om je gewoontes op dit gebied eens in kaart te brengen – daarmee zet je de eerste stap richting minimalisme. Ingewikkeld? Welnee. Je kunt heel concreet beginnen met minimaliseren door je kledingkast of de dozen op zolder door te spitten. Welke kleding/spullen heb je op dit moment? Zijn er dingen die heel erg op elkaar lijken – en dus eigenlijk dubbel zijn?

Ik ontdekte dat ik veel kleding dubbel heb. Gestreepte shirtjes (guilty), grijze vesten (guilty, again), basic taillerokken (please, no more!). Ook koop ik graag decoratieve items en plantjes voor in mijn woning. Het O2-gehalte zal ondertussen verbazingwekkend hoog zijn. Het punt is: als je eenmaal weet wat jouw favoriete aankopen zijn kun je werken aan een manier om dit terug te dringen.

Beginnen met minimaliseren: aan de slag!

beginnen-met-minimaliseren-copyHopelijk heb je zin om zelf ook te minimaliseren! Er zijn eindeloos veel vragen die je jezelf kunt stellen als het aankomt op je bezittingen. Daarom maakte ik een printable met de vragen die ik mezelf altijd stel tijdens het opruimen. Vul dit aan met jouw eigen vragen en je hebt een handige checklist!

Download de checklist >

Ben je al begonnen? Laat me weten hoe het gaat via Instagram (@mintful.nl) of Facebook (Mintful.nl) – of laat hier een berichtje achter natuurlijk. Ik wens je veel plezier in het ontspullen van je leven.

Liefs,
Olga