Dingen alleen doen – doe jij dat weleens? En nee, dan heb ik het niet over bankhangen met Netflix. Ik bedoel eropuit gaan, met jezelf. Nieuwe dingen ontdekken in je eentje. Sinds ik alleen woon ga ik regelmatig met mezelf op stap. Waar de drempel eerst hoog was, kan ik er nu heel erg van genieten. Jij kunt dat ook! Vandaag deel ik mijn tips + een gratis printable.

Begin dit jaar ging ik in mijn eentje naar de bioscoop. Ik weet nog heel goed hoe ongemakkelijk dat voelde. ‘Wat doet ze daar alleen?’ ‘Misschien wacht ze nog op iemand’ – gevoelsmatig prikten de ogen in mijn nek. Na de film vluchtte ik daarom al snel de zaal uit. Terug naar mijn huis, waar niemand een oordeel kon vellen. Ik realiseerde me niet dat ik in mijn hoofd de situatie groter maakte. De enige die mij op dat moment (waarschijnlijk) veroordeelde was ik zelf.

Alleen zijn is namelijk leuk!

Zelfs als je – zoals ik – een (overigens liefdevolle) relatie hebt. En het hoeft helemaal niet eng te zijn. Het vraagt inzicht in jezelf en de dingen die je leuk vindt. In mijn geval: wandelen, musea bezoeken, ergens lunchen/theedrinken en – jawel – naar de bioscoop gaan. Elke week onderneem ik iets in mijn eentje en dagelijks pak ik een bewust moment voor mezelf. Meestal mediteer ik 10 minuten en doe ik aan journaling – het opschrijven van mijn gedachten, ideeën en verbeterpunten.

Aanvankelijk vond ik het best lastig om ‘alleen te zijn met mezelf’. Regelmatig werd ik dan overspoeld door angsten en negatieve gedachten. Dit ontvluchtte ik door mijn weken vol te plannen met afspraken. Ik had niet eens tijd om te bedenken hoe ik me voelde – laat staan er iets mee te doen. Nu creëer ik bewust ruimte in mijn agenda en versimpel ik mijn leven steeds meer. Shirah van Zenzoekers schreef daar trouwens een mooi artikel over. Daarnaast lijkt het me geweldig om eens een stad (zoals Berlijn) in mijn eentje te verkennen.

Ik daag je uit om dingen alleen te doen

checklist-mintful-copy

En ik help je natuurlijk graag op weg! Zoals jullie weten houd ik van lijstjes en vind ik het heerlijk om te schrijven met pen en papier. Ik heb daarom een print-out ontworpen waarmee je zelf jouw favoriete activiteiten en doelen in kaart kunt brengen.

Download de print-out >

Ik wens je veel schrijfplezier! Ook ben ik natuurlijk heel benieuwd wat je van de print-out vindt – en of ik vaker print-outs moet maken. Laat het me weten in de comments, op Instagram (#mintful) of mail naar olga@mintful.nl.

Liefs,
Olga