Goede voornemens, challenges en andere plannen: het hele jaar door richten we ons op intentie. Je realiseerde dromen en doelen, maar je hebt ongetwijfeld ook tegenslag gehad. Dat vind ik het mooie aan dit leven – die eeuwige reuring. Je weet nooit wat je krijgt, maar je kunt er altijd op terugblikken. Dat is precies waar het Keltische jaarfeest Mabon om draait. Wat heeft het afgelopen jaar je opgeleverd? Wat heb jij geoogst?

De oogst staat centraal bij het jaarfeest Mabon

Sinds kort verdiep ik mij in natuurreligie, en met name het paganisme. Ik ben altijd een natuurmens geweest – elk seizoen heeft zijn schoonheid en ik geniet van elk detail. De natuur is een plek waar ik volledig kan ontladen. De dagelijkse prikkels hang ik er letterlijk aan de wilgen. Het is voor mij daarom een verrijking om op spiritueel gebied ook met de natuur bezig te zijn. Zo leef ik bewust naar de standen van de maan en – sinds kort – het keltisch jaarwiel.

Mabon is onderdeel van het keltisch jaarwiel en valt op 21 september – het moment dat de dag en nacht precies even lang zijn. Tijdens Mabon sta je stil bij deze balans tussen licht en donker in je eigen leven. Je kijkt naar alle ervaringen die je ‘geoogst’ hebt en wat je vervolgens meeneemt of loslaat. Ook uit je – op je eigen manier – je dankbaarheid voor alles dat je meemaakte.

Hoe vier ik Mabon?

Morgen geef ik voor het eerst invulling aan Mabon en het begin van de herfst. Zo ga ik na mijn werkdag wandelen met een vriendin en herfstkransen maken. Daarnaast wil ik iets bakken met seizoensproducten – waarschijnlijk deze carrotcake. Het punt is: je hoeft er geen groot feest van te maken. Voor mij zijn deze activiteiten al voldoende om bewust bij Mabon stil te staan.

Ik wens je in ieder geval een mooi begin van de herfst toe. Laat het een moment zijn van loslaten en zelfreflectie – en geniet natuurlijk vooral van de gure herfstwind en gekleurde bladeren tijdens je herfstwandeling! Wil je meer weten over jaarfeesten en de manier waarop ik deze invul? Laat het me weten in de comments!

Liefs,
Olga