Kleding, sieraden, gadgets – veel mensen koppelen hun persoonlijkheid en eigenwaarde aan bezittingen. Je kunt vast wel een paar dingen bedenken waar je absoluut niet zonder kunt. Grote kans dat je telefoon een belangrijke plaats inneemt, samen met bijvoorbeeld je laptop, een knuffeldier, je favoriete schoenen of dat dolfijnenbeeldje dat je als kind van je ouders kreeg. Zonder deze objecten zou je nergens zijn. Maar is dat echt wel zo?

It’s all about the money

Sinds ik mijn eigen salaris verdien ben ik een big consumer. Geld moet rollen – het zou mijn levensmotto kunnen zijn. Ik leefde in de veronderstelling dat geluk te koop is, en wel in de vorm van kleding, (kook)boeken, magazines en woondecoratie. Ik leek er nooit genoeg van te hebben. Na de laatste aankoop keek ik mijn ogen alweer uit in andere winkels of webshops.  Ik bleef maar rennen in mijn materialistische hamsterwiel – zonder langdurige tevredenheid. Want: als je geluk zoekt in dingen, zul je het nooit vinden. Dat wordt me nu langzaam duidelijk.

Je bent wat je bezit

Het valt me op dat de staat waarin mijn huis verkeert een reflectie is van mijn gevoelswereld. Als ik me chaotisch voel is het een puinhoop, en als ik mijn rust weer vind begin ik met mindful opruimen. Vooral nu, rond de volle maan, voel ik een sterke behoefte om mijn woning te organiseren. Sinds ik hier woon heb ik de nodige ballast opgebouwd: ongeopende verhuisdozen staan op mijn vliering te verstoffen en over mijn administratie durf ik niet te beginnen. De manier waarop ik met deze dingen omging liet zien dat ik er nog niet mee wilde dealen. En, uit het oog is uit het hart. Toch?

Nou, eigenlijk niet. Ongemerkt wekten deze kleine dingen dagelijks veel irritatie bij me op. Het was me pijnlijk duidelijk dat ik er ‘iets mee moest’. En uitstelgedrag is op de lange termijn erg vermoeiend. Zo gezegd, zo gedaan. Gisteravond stond ik enthousiast – ondanks de warmte – mijn huis te organiseren. Het zal ongetwijfeld de energie van de maan zijn.

Opruimen: de eerste stap in minimaliseren

De laatste tijd sta ik meer stil bij mijn bezittingen. Ik heb niet gigantisch veel spullen, maar toch bezit ik veel dingen die niet essentieel zijn in dit leven. Mijn kledingkast staat vol met schoenen, ik heb ontzettend veel boeken over voeding en mindfulness, en ik haal bijna dagelijks koffie of eten op het station. Dit is allemaal (overbodige) luxe. Ik wil mezelf de extra’s in het leven natuurlijk niet onthouden, maar ik wil er ook niet afhankelijk van zijn. In deze tijd is dat best een uitdaging.

Je kunt minimaliseren namelijk niet alleen op je offline leven betrekken. Online zijn er ook tal van nieuwsbrieven, Facebookpagina’s en accounts die je ongemerkt triggeren om nieuwe aankopen te doen. Ik besloot daarom om actief te starten met minimaliseren – ook wel het beperken van mijn (online) rommel. Ik realiseer me dat ik dit niet binnen een week voor elkaar heb. Voor mij is het een proces waar ik misschien wel mijn hele leven mee bezig ben. Vandaag deel ik de stappen die ik tot nu toe gezet heb:

  • Ik ben op dit moment bezig om mijn huis verder op te ruimen. Hierbij bekijk ik al mijn bezittingen en houd ik alleen de dingen die voor mij van waarde zijn
  • Op Instagram volgde ik ruim 700 accounts. Dit heb ik teruggebracht naar 130 accounts die ik daadwerkelijk in mijn feed wil zien
  • Op Facebook ben ik actief pagina’s aan het unliken die me afleiden of triggeren
  • Via Unroll.me heb ik me uitgeschreven bij ruim 80 nieuwsbrieven en websites (!)

De komende tijd deel ik meer over mijn proces in mindful minimaliseren. Werk jij ook aan een minimalistische levensstijl? Of wil je beginnen? Deel je tips en ervaringen in de comments!

Liefs,
Olga

De foto maakte ik in mijn vakantiehuisje op de Veluwe! Ik heb daar samen met mijn vriend heerlijk een aantal dagen genoten van fietsen, wandelen en natuurlijk ontspanning!