Veelzijdig en uitdagend. Zomaar een paar woorden die mijn leven omschrijven. Geen dag is tot nu toe hetzelfde. Dat is leuk, zo’n afwisselend leven, maar het betekent dat ik regelmatig ook bewust moet loslaten. Ik zeg bewust, omdat ik voorheen nogal eens de gewoonte had om mezelf te overladen met mogelijkheden. Ik wilde alles tegelijk – een sociaal leven, creatieve projecten, mijn baan, spiritualiteit, muziek maken, cursussen volgen, fotograferen.. And boom goes the dynamite. Het feit dat iets kan, betekent namelijk nog niet dat je het ook moet doen. 

Dit klinkt inderdaad tegenstrijdig

Misschien roept dit weerstand bij je op. Als er een kans ligt moet je hem pakken, toch? Begrijp me niet verkeerd – ik ben een groot voorstander van het benutten van kansen. Maar als ik ergens niet van houdt, dan is het van ‘alles een beetje doen’. Been there, done that en ik wil er absoluut niet meer naar terug. In plaats daarvan richt ik me op projecten en activiteiten waar ik energie van krijg – zoals deze blog. Natuurlijk heb ik nog steeds nieuwe ideeën waar ik iets mee wil. Ik droom bijvoorbeeld van audioblogs over mindfulness en interviews met inspirerende mensen. Deze schrijf ik op een lijst, en zodra mijn hoofd leeg is kijk ik wat ik op kan pakken en wat ik later kan doen.

Wat geeft jou energie?

Welke activiteiten maken jouw dag extra leuk? Ik nodig je uit om ze eens op te schrijven. Misschien ben je wel helemaal niet zo’n ‘lijstjesmeisje’ als ik, maar het kan erg verhelderend werken. Schrijf bijvoorbeeld je passies/talenten onder elkaar en koppel er vervolgens een persoonlijk doel aan. En als je jeuk krijgt bij het woord ‘talent’ – shut up your inner perfectionist. Of vraag aan iemand anders om jouw kwaliteiten te omschrijven. Werk je al concreet aan bepaalde doelen? Schrijf dit dan ook op de lijst.

Als je een overzicht hebt gemaakt, is het tijd om te evalueren. Waar sta jij op dit moment? Heb je genoeg tijd voor jezelf, of verdrink je in torenhoge verwachtingen? Als je mentaal wel wat speling kunt gebruiken, raad ik je aan om je doelen te verdelen over een aantal maanden – of zelfs een jaar. Probeer jezelf geen keiharde deadlines op te leggen en kijk wat je met plezier kunt doen in de tijd die je hebt. Wees niet bang om dingen los te laten. Zodra je genoeg tijd hebt kun je opnieuw je doelen evalueren.

Loslaten is niet alleen een kans, maar een investering in jezelf. Het is bijna herfst – een ideaal moment om je bladeren te laten vallen. Ik wens je veel inspiratie toe in dit proces.

Liefs,
Olga