Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen. Nederland verkeert deze week in subtropische temperaturen. ‘Geweldig, dit mag van mij elke dag zo zijn!’, hoor ik enthousiast om mij heen. En ik, ik verlang naar de weerbarstige herfst in ons koude kikkerlandje. No offense zomer, maar dit heethoofd heeft behoefte aan verkoeling.

Mijn mentale staat is een beetje zoals deze cactus. Goed gehydrateerd, maar prikkelbaar bij elke interactie. Wat doe je als je innerlijke thermostaat omhoog schiet? Juist; niets. Ik moet altijd denken aan een citaat dat een masseur mij ooit gaf: ‘Hang loose!’ Een term die vooral bekend is bij Hawaiiaanse surfers. Letterlijk betekent het ‘Relax, alles komt goed!’ En heel af en toe moet je jezelf daar eens aan herinneren.

Een hittegolf betekent loslaten

Meestal kun je een warme dag niet op hoog tempo doorbrengen. De ventilator draait op volle toeren en je doet alles net iets minder intensief. Je kunt je daar druk om maken, of je kunt simpelweg onderdeel van de hitte zijn. Dat is niet per se mindful of zen – het gaat in dit geval om acceptatie. Accepteer dat je deze week misschien niet alles voor elkaar krijgt en sta stil bij de dingen die je wél kunt doen. Een warme dag is bijvoorbeeld een mooie kans om te mediteren of eindelijk eens dat boek uit te lezen.

De avond is jouw domein

En de ochtend trouwens ook. Heb je geen energie om overdag je huis of kantoor te verlaten? Sta dan vroeg op – of loop buiten een rondje na zonsondergang. Nu de herfst langzaam nadert vind ik het heerlijk om vroeg of laat op de dag buiten te zijn. Hoe verstikkend de zomerhitte ook kan zijn, de ochtend en avond zijn je altijd goedgezind. Ik zorg er ook voor dat ik boodschappen en andere activiteiten op deze momenten doe.

Geniet van de diversiteit in deze dagen, en verzet je er vooral niet tegen. Uiteindelijk is hitte een onvermijdelijk onderdeel van de zomer. Ervaar het, omarm het en laat het dan weer gaan. En denk in je achterhoofd eens aan die Hawaiiaanse surfers. Relax, alles komt goed! Pak die golf, op jouw moment en in jouw tempo.

Hang loose!

Olga