Een half jaar was het stil op Mintful.nl. Een periode waarin ik bewust afstand nam van mijn online identiteit en een poging deed om mezelf weer te hervinden. Het was een tijd van loslaten. Iets in mij moest ‘sterven’ om weer stevig in mijn schoenen te staan. Noem het trots, noem het perfectionisme; ik noem het graag ego. Het denken vanuit mijn ego zette een rem op mijn creativiteit. Alles moest op een bepaalde manier, en anders niet. Zwart-wit denken dus.

Het is meestal alles of niets

Heel vervelend is dat. Het gevoel dat je iets óf perfect óf helemaal niet kan doen. Ook voelde ik een bepaalde druk, omdat ik al zo lang geen inspiratie ‘voelde’. Het was er simpelweg niet. Het idee om opnieuw beginnen vond ik vrij overweldigend. Maar hier ben ik dan. Met een nieuwe start en een flinke dosis inspiratie. En volledig overtuigd van het besef dat je bent wat je denkt. Want: je acties zijn gebaseerd op je denkpatroon. In een bepaalde mate ben je dus verantwoordelijk voor je eigen geluk. Zit je vast in een negatieve spiraal? Grote kans dat je eigen gedachten dit intensiveren. En dat is precies wat mij overkwam. Of sterker nog: wat ik toestond.

Een mens spiegelt zich aan de normen en waarden die gelden in de maatschappij. Al deze standpunten vormen, gecombineerd met je eigen inzicht, jouw waarheid. En als zo’n waarheid eenmaal vastligt, dan is het lastig om er iets aan te veranderen. Probeer het maar eens voor jezelf te visualiseren. Hoe denk je op dit moment over jezelf? Ben je een ‘goede’ collega, vriend of partner? Waarschijnlijk kun je niet overal volmondig ‘ja’ op antwoorden. Ga nu voor jezelf na: is al het negatieve een aanname, of is het realiteit?

Je handelt naar wat je denkt

En de manier waarop jij over jezelf denkt heeft invloed op je persoonlijkheid. Je kunt – zonder dat je het in de gaten hebt – vervallen in een patroon van negativiteit. What we dwell on is what we become. Helemaal waar, deze uitspraak van Oprah. Je bent datgene waar je aandacht aan geeft. Dus: waar geef jij vandaag aandacht aan? Focus je op alles dat niet lukt, of bekijk je het van de positieve kant? Het lijkt soms makkelijker gezegd dan gedaan.

Positief zijn – hoe doe je dat eigenlijk?

Wat mij helpt is om dagelijks te reflecteren op mijn dromen en doelen. Ik heb daar verschillende notitieblokken voor, maar bijvoorbeeld ook het boek Start where you are van Meera Lee Patel. Het boekje is gevuld met inspirerende quotes (foto) en opdrachten om je terug te brengen in het moment. Wat ook helpt is het maken van gratitude lists – letterlijk een lijst van dingen waar jij dankbaar voor bent. Zo word je je bewust van dingen die je nu waarschijnlijk voor lief neemt. Dus: koop een mooi notitieboekje voor jezelf en schrijf, teken of plak er alles in waar jij enthousiast van wordt.

We become what we think about. En onder al die negatieve gedachten schuilt een nieuwe kant van jezelf. Heb jij hem of haar al ontmoet?

Liefs,
Olga