Verkoudheid. Alles zit dicht, je verstaat de helft van wat je buurman zegt en de Kleenex is niet aan te slepen. Waar ik het vorige week nog over mindful ademen had, is voldoende ademhalen op dit moment een ware kunst. Gelukkig zijn er altijd manieren om je beter te voelen. Als ik me lichamelijk zwakker voel denk ik aan deze mantra:

“Let food be thy medicine and medicine be thy food.”

Er zijn namelijk voedingsbronnen die geneeskrachtig zijn. In het geval van griep en verkoudheid zijn dit gember, citroen, kaneel en (organic) honing. Vooral een combinatie van deze ingrediënten heeft een helende werking op je lichaam. Om maar wat eigenschappen te noemen:

 • Gember bevordert de bloedcirculatie en helpt je lichaam te ontgiften
 • Citroen bevat vitamine C en zorgt voor een versterkt immuunsysteem
 • Kaneel is in staat virussen en bacteriën te bestrijden en je holtes te openen
 • Honing is desinfecterend en werkt als natuurlijk antibioticum

Helende gemberthee

Een makkelijke manier om gember met citroen, kaneel en honing te combineren is in een grote pot thee. Sinds mijn verkoudheid begon heb ik minstens vier potten gemberthee gedronken. Het resultaat is duidelijk. Mijn keelpijn was na een dag verdwenen, en de rest van de verkoudheid verloopt sneller dan ik gewend ben. Ik deel dan ook graag het recept!

Dit heb je nodig:

 • 5 cm gember – geschild en in stukjes
 • sap van 1 citroen
 • 1 el kaneel
 • 2 el honing – het liefst van een lokale imker
 • 1 l water
 • theepot met een zeefje

Bereiding:

 1. Kook het water
 2. Doe de honing, kaneel en het citroensap in de theepot en de gember in het zeefje
 3. Giet het water in de pot, doe het zeefje erin en laat 10 minuten trekken