Je zit in de trein. Mensen komen en gaan. Een baby huilt terwijl de conductrice het station omroept. Ondertussen zijn je medereizigers gebiologeerd door hun – al dan niet rinkelende – smartphone. Hier en daar ritselt een krantje. En jij laat je gedachten de vrije loop. Wat zal ik vanavond eten? Moet ik nog boodschappen doen? Volgens mij heb ik niet gereageerd op die e-mail.. Door het raam schiet het kleurrijke weidelandschap aan je voorbij. Zelfs de glimlach van de oude dame tegenover je ontgaat je.

Hoe breng je jezelf terug in het moment?

Zodra je erop let kunnen gedachten erg overweldigend zijn. Mindfulness lijkt dan bijna rocket science. Toch is iedereen in staat om in dit moment te leven. Er is namelijk maar één moment dat je optimaal kunt benutten: nu! Dit kun je doen door te concentreren op je ademhaling.

“Breathing in, I calm body and mind. Breathing out, I smile. Dwelling in the present moment, I know this is the only moment.”

– Thich Nath Hanh

Je haalt adem. Vanzelfsprekend, toch? Ik stond er nooit bij stil, totdat een manueel therapeut ontdekte dat ik oppervlakkig (vanuit de borst) ademde. Veel mensen ademen onbewust op deze manier. Zonde, want je benut niet de volledige capaciteit van je longen. Je kunt het best ademen vanuit je buik en je flanken. Je middenrif maakt dan plaats, zodat je longen helemaal benut worden. Weet je niet op welke manier jij ademt? Ga op een bed liggen met een hand op je borst en een hand op je buik. Haal adem zoals je altijd doet. De hand die omhoog gaat geeft aan of je vanuit je buik of borst ademt.

Mindful ademen – een oefening

De volgende keer dat je wordt overspoeld door gedachten kun je de focus verleggen door bewust – en vanuit je buik – te ademen. Deze oefening werkt voor mij:

  • Adem 6 seconden geleidelijk in
  • Houd je adem 2 seconden vast
  • Adem in 8 seconden weer uit

Zodra ik dit een paar minuten doe voel ik me frisser en alert. Een instant mind boost dus! Denk je tussendoor aan andere dingen? Accepteer dit, maar probeer je te concentreren op je ademhaling.

Liefs,

Olga